Praktisera utomlands med Erasmus+

Ta chansen att praktisera utomlands under din LIA-period på Formakademin! Erasmus+ är ett utbytesprogram i samarbete med EU som ger dig möjligheten att få internationell arbetserfarenhet inom eller utanför Europa. Du kan välja mellan hela 33 olika länder som ingår i programmet och får genom Erasmus+ ersättning med en schablon som skall täcka resan, uppehälle och boende under praktiktiden.

Här får du ta del av studenten Annas berättelse om sin upplevelse med Erasmus+. Är du också sugen på att söka stipendie genom Erasmus+ vänder du dig till någon av oss lärare på Formakademin så hjälper vi dig! Vill du läsa mer om Erasmus+ kan du göra det på EU:s hemsida.

Anna läste utbildningen Designmodellör på Formakademin och valde att under sin LIA-period genomföra praktiken utomlands, närmare bestämt i San Sabastian, Baskien.

Vilket företag praktiserade du på?

Jag genomförde min praktik på företaget Dramafx i Spanien, ett företag som främst jobbar med specialeffekter såsom snö, regn, explosioner och eld. Mitt fokus på Dramafx låg på tillverkning av rekvisita i deras verkstad. Där fick jag jobba med helt egna projekt/ansvarsområden till en film. Jag fick möjligheten att följa vissa föremål från första experimentstadiet, till att vara med på inspelningen av just de scener där föremålen skulle användas. 

Skiljde sig arbetet från branschen i Sverige?

Egentligen kan jag inte säga att jag upplevde några stora skillnader i själva arbetet gentemot de ställen jag varit på i Sverige. Grundtänket i problemlösning finns på samma sätt där. När det inte finns en tydlig initial lösning till en uppgift, så testas material och metoder tills önskat resultat uppnås. Jag fick ganska fria händer att själv prova mig fram. Precis på samma sätt som jag skulle ha gjort om jag jobbat där. Skillnaden var bara att jag hade full tillgång till handledning/bollplank när det behövdes. 

Vad tar du med dig från din tid i San Sebastian?

Utöver det jag lärde mig under själva arbetet i verkstaden så fick jag möjlighet att jobba upp mina språkkunskaper. Eftersom spanskan var det enda språk vi pratade under tiden jag var där. Dessutom har jag numera en stående invitation till att jobba på Dramafx om jag åker tillbaka till Baskien i framtiden. Sen är San Sebastian en fantastiskt fin stad och Baskien är slående vackert. Så vem vet, kanske kommer jag faktiskt att nyttja denna kontakt för arbetstillfällen framöver. 

erasmus+ praktik utomlands i san sebastian

Varför skulle du rekommendera andra att söka Erasmus+?

Jag är väldigt glad över att jag tog vara på möjligheten att söka Erasmus+. För mig som gillar att resa, möta nya människor och nätverka utanför Sveriges gränser, är det snarare svårt att hitta argument till varför man inte skulle göra det.