Möt gästlärarna

Här kommer vi allt eftersom presentera några av våra gästlärare.

Alexandra Hedberg

”Det fantastiska med screentryck på papper är bredden i möjligheterna; man kan skapa allt från grafiskt renodlade verk i upplaga till experimentella och måleriska unika tryck. Personligen uppskattar jag mest möjligheten till improvisation som finns hela vägen från de första förberedelser till själva tryckandet.” 
Alexandra Hedberg är yrkesverksam konstnär med screentryck på papper som specialitet och har varit gästlärare på utbildningen i mönsterdesign och grafiska trycktekniker ända sedan dess start. Alexandra har en Master i Art & Technology, har studerat experimentell färggrafik i Paris och även konstvetenskap. Förutom flertalet separatutställningar har Alexandra Hedberg utfört ett dussin offentliga gestaltningsuppdrag runt om i Sverige. Hon deltog i Open Art Biennalen 2019 och Nordiska Grafiktriennalen 2020. 

http://www.alexandrahedberg.com

Anders Olsson, Modellör


Jag har byggt saker sedan strax efter att jag lärde mig sitta. Då det fanns tillgång till en snickeriverkstad hemma har det alltid funnits stora möjligheter till kreativt skapande, därför dröjde det inte länge förrän jag började bygga modeller från grunden, byggsatser har aldrig varit särskilt intressant.
Fick vid 16-års ålder erbjudandet att börja arbeta för den stora modellgurun inom arkitekturmodellering, Inge Eklund.
Jag studerade samtidigt till byggingenjör.
Men jag kände att det här med modellbygge är min stora passion, och efter avlutade studier började jag arbeta på heltid i modellateljen i Göteborg. Efter att i 10 år lärt mig yrket fick jag möjligheten att få köpa verksamheten.
Sedan år 2000 har jag därför ägt och drivit Modellrepro Anders Olsson AB.
Här bygger vi främst arkitekturmodeller och utställningsmodeller av hög kvalitet med omsorg om detaljerna.
2017 flyttade vi företaget till Modellreprohuset i Mölnlycke.
Är gästlärare på formakademin sedan 2015.
                       ” en bild säger mer än tusen ord, en modell säger mer än miljoner……”

Andreas Bergman

Andreas Bergman är en skulptör med fokus på det lilla. Som miniatyrdesigner mäter han karaktärsdrag i millimeter vilket kräver både en stadig hand och stort tålamod. Han har en bred kunskap om både material och teknik i traditionella såväl som nya medier.
Andreas har format lera så länge han kan minnas men det var först när han sökte till Formakademin som han beslutade sig för att satsa helhjärtat på sitt skapande. Sedan dess har han frilansat för bland annat Micro Art Studios och assisterat konstnärer och gjort inhopp som gästlärare och materialkonsult för Formakademin.

Inger Lampegård Hellertz

Inger har sedan 90-talet arbetat som keramiklärare på Formakademin och på PKI-skolan som det hette tidigare. Efter avslutad anställning är hon gästlärare och stöttar upp när det behövs. Hon undervisar bl.a i byggtekniker, dekortekniker, glasyr och bränning samt färg och formlära. 

Förutom konstskola har hon har en masterutbildning i keramikkonst från Konstindustriskolan (nuv. HDK) i Göteborg. Parallellt med läraryrket är hon verksam konstnär och keramiker.

@ingerlhellertz