Vårutställning 2020
Designmodellör

Här presenterar de studerande från Designmodellör
sina projektarbeten genom bilder, film och text.

©foto och film – William Petersen och John Söderlund samt Helal Chebaro

Elin Björk


Modell i skala 1:25 av Helénstugan i Skövde
Till Skövde Stadsmuseum

Som examensarbete fick jag i uppdrag av Skövde Stadsmuseum att göra en modell av Skövdes äldsta bostadshus Helénstugan. Muséet ville ha en modell som dem kan visa upp för alla dem som inte kan besöka stugan. Dem vill också använda modellen som portabelt hjälpmedel som dem kan ta med när dem åker till skolor och berättar Helénstugans historia.

Jag såg fram emot det här projektet jättemycket. Började redan förra året komma underfund med att jag vill bygga en modell av något slag som examensarbete, och så fick jag göra det. Det har varit roligt att få skapa något helt på egen från grunden.

Det finns enbart två ritningar på Helénstugan, en på framsidan och en på insidan, endast av nedervåningen. Så jag har själv fått mäta stugan innan jag räknade till lämplig skala. Det har varit lärorikt, givande och inspirerande att bygga en modell helt från grunden. Jag har blivit många erfarenheter rikare!

Alina Florell


Modell av Stenportskolan

I uppdrag från Link har jag fått äran att bygga en fysisk modell av Stenportskolan i skala 1:200.  Jag har arbetat med modellen i nio veckor. 

Jag blev intresserad av modellbygge under min praktikperiod på Mitekgruppen AB i Stockholm där de bygger Arkitektmodeller.   

Modellen är byggd av plexiglasskivor. På det sitter det en vinylplast, sedan en ytterfasad i papper. Papptaken består av skummad pvc och entrén har sedumtak. 

Emma Larsson


Studioinredning/display till Trollhättans kostymförråd

Mitt uppdrag var att skapa inredning där en kostymör kan visa upp sina smycken, slipsar och andra accessoarer på ett enkelt sätt och även ha med speglar.

Mitt mål var att skapa en lyxig art-deco känsla som ska passa in med den andra inredningen. Hyllorna är mobila och kan ställas där dom passar. Dom är dessutom gjorda i en A form för stabilitet och den lutande spegeln gör att inte långa personer förlorar huvudet i sin reflektion utan kan lätt se hela sin kropp.

Träslöjd har aldrig varit mitt intresse och jag har undvikit det så länge jan kan minnas. Men trotts detta tror jag att jag har skapat något originellt och användbart.

Tänk The Great Gatsby, 20-tal, dekadent budoar, överflöd och lyx.

Ida Thelin


Renovering av stadsmodell medeltida Lödöse

Renoveringsarbete av stadsmodellen över medeltida Lödöse på uppdrag åt Lödöse Museum. Modellen som föreställer Lödöse under 1300-talet består helt av trä, har måtten 211×138 cm och är i skala 1:500. Uppgiften bestod i att laga, renovera och uppdatera utseendet på modellen genom sliparbete, skapande av nya byggnadsmodeller, färgsättning samt ytbehandling.

Louise Andersson


Modell av Hantverkens hus

Som examensarbete fick jag uppdraget att bygga en modell av två hus i centrala Lidköping på beställning av företaget PS. Modellen visar ett förslag på hur husen kan se ut efter en ombyggnad av det före detta ladan och stallet. Denna modell är byggd i skala 1:50 och är interaktiv med möjligheten att lyfta på både tak och våningar. En skalenlig fysisk modell är så nära verkligheten man kan komma.

Ludwig Zick


Skalmodell 1:4 hos Volvo Design 

Mitt examensarbete utförde jag som modellörstudent våren 2020 på Volvo Design i Göteborg. Där byggde jag en skalmodell i storlek 1:4 i lera. Jag har arbetat med en designstudent, och tillsammans med honom tagit fram designen.

Designern har hämtat inspiration från den skandinaviska, minimalistiska designen och har designat en modell som ska visa en bro mellan det förflutna och framtidens Volvo.

Av det här arbetet har jag fått stor förståelse för hur lermodellörer jobbar och vad som krävs för att ta fram en skalmodell. Jag har fått lära mig att arbeta i en internationell miljö och fått prova på hur det är att varit delaktig i ett stort team.

Christopher Blom


Docka av Christopher Blom till Stop-motion filmen Voluspa skriven av Niklas Hermansson, Fixas.

Sandra Wallenius


Gjutformar till stearinljus

I mitt examensarbete byggde jag gjutformar att gjuta stearinljus i. Varför? Dels för att Mollösundsljus behövde nya unika ljusformer, dels för att det är så otroligt kul med gjutning!

För att kunna göra gjutformarna fick jag först skulptera grundformer med olika utseenden: gran, liten gran, påskägg, orust, eka, glass och pepparkaksfigurer. Dessa sågade jag ut i ureol och formade på olika sätt, när en grundfigur var färdig kunde en gjutform skapas på den.

Ljusen är gjutna i gjutformar av silikon, glasfiber och alfaakrylat, ljusen är rent stearin som jag sedan färgat och målat. Stearinljusen finns att köpa hos Mollösundsljus i Ellös på Orust, Mollösundsljus finns även på Facebook.

Patrik Crona


Modell för Geely Design

Mitt namn är Patrik Crona och jag är på mitt andra år som Designmodellör. Jag har under en 10 veckors period gjort mitt examensarbete på ett företag som heter Geely Design i Göteborg och skulle vilja bli fulltids lermodellör inom bilbranschen.

Under dessa 10 veckor har jag gått ifrån en MDF skiva med limmad frigolit på till en quarter scale omdesignad Nissan som en designer sketchat som jag sedan gjort i lera. Under processen så gjorde jag grova x och y sektioner som jag drog in i modellen. Efter detta så påpekade designern ändringar och förbättrningar som jag sedan förverkligade förhand. När hela vänstersidan var klar och designern var nöjd så speglade jag över förhand genom att använda höjdritsmått, trådmall, etc. Det som förvånade mig mest var att en 5mm ändring på något kan göra att du behöver ändra hela bilen.

Efter mitt lerarbete så tog jag bilen vidare till en lackerare som la en grund på den för att jag sedan fick slipa och lägga spackel i småskador. Därefter lackerade han slutresultat med maskning och detaljer.  Ett extremt kreativt, roligt och svårt jobb men som jag gärna tar vidare i livet.