Möt lärararna

Hos oss på Formakademin arbetar en kompetent lärarkår med lång erfarenhet och kunskap inom keramik, modellering och mönsterdesign. De är vår stolthet och tillsammans skapar de Formakademin till vad det är idag – Nordens största hantverksskola inom keramik och modellering.

Snart kan du läsa om fler av våra otroligt kunniga lärare och gästlärare – vi jobbar vidare…

.

Nina Bergqvist- utbildningsledare för Keramisk form och produktion och Produktionsdrejarutbildningen

 

Som första kvinna i Sverige mottog Nina Bergqvist 2017 ett Mästarbrev i krukmakeri. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar ett stort yrkeskunnande och erfarenhet.

Dessutom är Nina tvåfaldig världsmästare i teknisk drejning. Teknisk drejning innebär att man på tid ska dreja en cylinder så högt som möjligt och ett fat så brett som möjligt. 

– Efter många år inom yrket tycker jag det är fantastiskt roligt att få undervisa. Att träffa ivriga och nyfikna människor som vill lära sig yrket är en ynnest, berättar Nina.

Nina har varit med och startat upp flera av Formakademins utbildningar och är själv utbildad gipsmodellör och drejare på Formakademin, dåvarande PKI-skolan. Vidare driver Nina hon även eget företag, Formfabriken. Idag är hon utbildningsansvarig för Keramisk form och produktion samt Produktionsdrejarutbildningen.

 

.

 

 

Kristin Forsblad – Utbildningsledare för Designmodellör

Kristin har arbetat på Formakademin sedan 2010 och undervisar designmodellörerna i bland annat modellering, formtagning och gjutning.

Kristin är utbildningsledare för utbildningen Designmodellör

Förutom en examen som Designmodellör har Kristin även en MA in fine arts (smyckekonst) från HDK i bagaget. Dessutom driver hon företaget A.S.K. art & jewelry parallellt med arbetet på skolan..

.

.

Mejra Andersson

Mejra Andersson – undervisar i drejning, formning och gjutning samt glasyr och bränning för Keramisk form och produktion

Mejra har lång erfarenhet av keramiskt arbete. Hon utbildade sig som drejare på Keramikskolan i början av -90-talet. Därefter drev Mejra eget företag under några år och samarbetade bl.a. med Kent Eriksson med olika projekt. De senaste 20 åren har hon varit verksam på Paradisverkstan i Färjestaden på Öland i flera omgångar.

2014 började hon som gästlärare hos oss på Formakademin och från 2020 är hon ordinarie keramiklärare.

 

Åsa Lindström – handledare för keramiker samt gipsmodellör

Åsa utbildade sig på Keramikskolan år 1995-98 inom keramisk produktion samt som gipsmodellör och har sedan dess arbetat med keramisk produktion på ett flertal platser i Sverige. Idag arbetar Åsa hos oss på Formakademin som handledare och lärare för keramiker och designmodellör.