Vårutställning 2021
Mönsterdesign och grafiska tekniker

Här presenterar de studerande från Mönsterdesign och grafiska tekniker
sina projektarbeten genom bilder, film och text.

©foto och film – William Petersen

Lenita Andersson


En doft av Ostindien

Att vakna till fågelsång en söndagsmorgon är att njuta. Njuta av en långsam frukost i sängen insvept i en kimono med drömmande akvarellmålningar av magnolior och pioner. Doften av blommorna; pioner, dahlior och astrar i knopp och full blom. Doften av te och kaffe för tankarna till Ostindien och det klassiskt blåvita porslinet som påminner om svunna tider.

Cirkelrörelserna och blommorna i blått och vitt binder samma då och nu till ett tidlöst mönster på servisen och brickan. Sittdynan på bänken och kuddarna frossar i vita astrar som lyser mot den marinblå bottnen.

Välkommen att njuta av en doft av Ostindien.

Servisen heter ’Njuta’ och har handtryckta porslinsdekaler och handmålad dekor på mattallrik, assiett, djup skål och tekopp med fat.

Kimonon har akvarellmålade blommor som digitaltryckts på 100% bambutyg. Tyget har sedan sytts upp till en kimono där varje blomma fått en bestämd plats i mönsterpassningen.

Brickan, som även fungerar som brickbord, är av handtryckt bomullstyg inpräntat i en träbricka.

Sittdynan till bänken och alla kuddar är av handtryckt 100% bomullstyg.

Catrin Löfström


Fantasyland

Välkommen in i mitt Fantasyland.

Fantasyland är en tapet och inredningskollektion inspirerad av växter, fantasi och mina resor till Västafrika och Madeira.

Som slutprojekt har jag skapat en unik och färgglad kollektion med mycket former. Jag älskar att resa och framför allt till varma länder där jag gillar att upptäcka nya kulturer, människor och natur. Jag har designat tapeter och textila inredningsdetaljer som visualiserar mina reseupplevelser och som ger en känsla av att vara utomlands i en tropisk fantasivärld.

Kollektionen är designad till både den vågade och den mer milda, ung som gammal, då tapeten finns i olika mönster och färgställningar. Textilierna går i samma gröna ton för att ge ett uppfriskande och grönskande uttryck och för att komplettera den gröna tapeten.

Med utbildningar inom bland annat konst, grafisk form och illustration i bagaget har jag kombinerat mina tidigare kunskaper med mina nya från detta läsår på Mönsterdesign och grafiska tekniker. Mina mönster är först målade i akvarell, gouache och tusch som jag sedan har bearbetat på datorn. Tapeten och tapetboken är digitaltryckta och all textil har jag screentryckt för hand.

Lise-Lotte Hjalmarsson


Kia Ora

Det är så härligt när man får den där känslan; att se något nytt för första gången – man blir hänförd och förtrollad. Man känner in nya dofter av blommor & växter och hör nya fågelkvitter.

Jag inspireras av saker som händer runt omkring mig, så som ute i naturen, på resor och med en liten gnutta fantasi. Jag älskar att skapa och använder gärna sköna naturmaterial.

Till mitt slutprojekt har jag skapat en kollektion som jag döpt till Kia Ora, en hyllning till Nya Zeeland.

Jag står och beundrar en underbar utsikt med stora vackra Silver fern, Pohutakawablommor och ett flertal vattenfall som dundrar ner från berget.

Vi får snabbt besök av nyfikna Keor. En i vårt sällskap har färgglada sneakers på sig, en av Keorna hoppar fram och börjar picka efter skorna. Går de att äta tro?

Envetet försöker den picka och roffa åt sig skorna. Efter en stund tröttnar Kean, inser att det inte går och flyger upp och sätter sig på sidospegeln till en bil.

Bilen rullar sakta iväg från platsen med en lat Kea, som följer med på ett nytt äventyr.

Välkomna in i min värld!

Johanna Törni


Sonett i sommarnatt!

Det skymmer, vinden bär med sig svag musik som blandas med blommornas viskande. Allt är stilla och fridfullt – men bland blommor och blad dansar skymningen och sprider en lekfull ton i den milda sommarnatten.
Det är både livfullt och lugnt, 
det är harmoniskt och äkta
– det är sonetten i sommarnatten.

Som mönsterdesigner vill jag skapa en harmonisk och intressant helhet. Jag gillar att använda både symmetriska former och organiska, levande mönster. Min kollektion innehåller båda delarna: ett geometriskt mönster Sonett och ett organiskt blommönster Amalia. Jag har också kombinerat dessa två mönster på olika sätt för att skapa en mer fängslande helhet. Denna kollektion innehåller båda delarna: ett geometriskt mönster – Sonett och ett organiskt blommönster – Amalia. Jag har också kombinerat dessa två mönster på olika sätt för att skapa en mer fängslande helhet.

Fortsätt läsa

Mira Freienbergs


CLEO

Mitt val av produkter består av en tapet samt matchade kläder till som pricken över ”i”. Har tänkt större för att maximera resultatet.

Modedesign har sedan innan legat mig nära, medan inredning är nytt och har öppnat mina perspektiv och idéer inom design ännu mer.  

– Det gamla möter det nya, en bra kombo –

Inte bara gamla kunskaper mixat med nya kunskaper är en kombo, utan även med inspiration från Antiken och gamla Egypten, har jag skapat en fusion med egna element från nutiden, vilket har lett mig till detta mönster som går under namnet ”Cleo”

Cleo är inte bara en förkortning till det kända Egyptiska namnet Cleopatra, betyder även ära och rykte. Ryktet jag vill ha om mitt mönster är att den är vågad, färgstark och lekfull. Vilken ära i så fall…

I projektet har jag inriktat mig framförallt till de modiga och färgstarka människor som vågar ha på sig och stå på sig i min design.

Helle Rosborg


Boderi och textiltryck

I mitt projektarbete ville jag undersöka det uttryck som uppstår när man kombinerar tryck på tyg med broderi. Jag ville se om det var möjligt att förena de två teknikerna på ett vackert sätt där de kompletterar varandra.

Syftet med mitt projekt har inte varit att skapa en kollektion eller specifika produkter utan snarare ville jag fokusera på att få utforska broderi och textiltryck och valde därför att göra två tavlor som skulle kunna fungera som arbetsprov om jag skulle söka jobb på till exempel en broderiateljé.
Majoriteten av inspirationen till mitt arbete kom från en bok vid namn Heavenly Bodies av Paul Koudounaris; en bok fylld av bilder på utsmyckade helgons skelett från olika katakomber.

Jag har även hämtat inspiration från renässansporträttmålningar, en del ryska folkbroderier, medeltida smycken och utsmyckade kyrkor. Jag ville i mitt arbete försöka återskapa det uttryck jag funnit hos renässansbilderna och mina andra inspirationskällor fast på mitt eget sätt.

Fortsätt läsa