Vårutställning 2020
Mönsterdesign och grafiska tekniker

Här presenterar de studerande från Mönsterdesign och grafiska tekniker
sina projektarbeten genom bilder, film och text.

 

©foto och film – William Petersen och John Söderlund samt Helal Chebaro

Birgitta Fjaestad


Spelevink

Mitt projekt, som jag kallar ”Spelevink” är en kollektion för barnrum, innehållande tapeter och textila inredningsdetaljer.

Jag vill skapa mönsterdesign som är tidlös och som man bär med sig som ett kärt minne genom livet.

Rytmer, rim och ramsor ligger mig varmt om hjärtat, och med min kollektion vill jag förmedla den glädje som kan komma till uttryck i musik och rörelse. Till min hjälp har jag ett härligt gäng med musicerande jazzkatter som ger rummet en varm och trygg känsla och som är roliga att titta på.

Kollektionen är främst designad för barn, men passar precis lika bra för vuxna med lekfullheten i behåll.

Flera av mina mönster för tankarna till gammaldags, traditionella tapeter, men tittar man närmare upptäcker man att de har ett betydligt svängigare innehåll än de vanligtvis brukar ha. Jag är väldigt förtjust i tanken på att allt inte är vad det synes vara vid första anblicken…

Helena Wänerskär


Dis & Dimma

En sober badrumsserie i skandinavisk design med en känsla av det oväntade. Det var min tanke. Men hur började allt?

För att hitta min egna nisch inför examensarbetet hos ”Mönsterdesign och grafiska tekniker” på Formakademin fick jag fundera länge. Sitter det inte redan mönster på det mesta? Finns det produkter som alla behöver men som ännu saknar mönster?

”-Min värld är väldigt vit!” orden kom från min man som satt vid andra sidan bordet. Han arbetar som rörmokare och hade ju helt rätt. Hans värld av badrumsinredningar var ju helt vit eller i alla fall enfärgad. Aha, så skulle det få bli, min egna badrumsserie!

Jag skapade mönster med tanken på att det skulle placeras på en toalettstol. Men för att mjuka upp serien kompletterade jag den med en tvättsäck och necessärer i olika storlekar och färger. Det stationära och flexibla skulle få ackompanjera varandra i en mönsterharmoni.  

Fortsätt läsa

Helga Hila Brümmer


Fibblor, får och mer

Född 1956 i Stuttgart i södra Tyskland kom jag 1977 till Sverige för kärlekens skull. På omvägar genom arbete med ekologisk odling, jobb på husfabrik och inom omsorgen, diverse fotoprojekt och språkutbildningar, kneg som översättare med mera, sökte jag mig till slut längs den röda tråden, som bildskapandet spunnit genom hela mitt liv, in på Formakademin och hamnade rätt på kursen inom mönsterdesign och grafiska tekniker.

Utbildningen i mönsterdesign blev för mig A Room of One’s Own; ett rum att vårda den egna kreativiteten i, men förhoppningsvis också det första steget på vägen mot drömjobbet som mönsterdesigner, där jag har fått verktyg att hjälpa andra att gestalta vackra, trivsamma rum.

I mitt skapande kan jag inspireras i stort sett av allt som jag ser omkring mig. Det som ger mig skönhetsupplevelser och det som passerar snarare obemärkt i sin självklara närvaro i vardagen.

Fortsätt läsa

Marianne Alvardotter


1700-tal möter nutid!

Mitt intresse för historia och i synnerhet historiska klädesplagg gav mig inspirationen och avgjorde mitt val av avslutande projektarbete.

Designen är fritt tolkad ett mönster från år 1766.

Le patron de l´habit de noce francaise de Gustave III

Mönsterritning till Gustaf den III:s franska bröllopsdräkt

Modellen av denna rock/kavaj/jacka känns rätt i tiden och passar med fördel både kvinnor och män.

Jag har genom egna skisser och teckningar arbetat fram mitt mönster digitalt som sedan via ett textiltryckningsföretag och sublimeringsteknik i 285 grader fått mönstret i de tyger jag valt. Yttertyget med sin lyster lyfter fram skiftningarna i mönstret med sobert guld och silver mot en vacker himmels blågrå bakgrund. Fodret  med sin mjuka kavalitet är behagligt och tar upp färgerna lika diskret.   

Fortsätt läsa

Pia Karlsson


Plåtar till Pan

Där stod de. Björkarna. År ut–år in.

Där stod de och höll Nordanvinden stången. Björkarna.

Längst bort i vår trädgård stod tre hjältar som skänkte lä från Nordan och påminde om att våga ge och ta emot med hjärtat. Björkarna.

Sommaren 2018 kom. Hon tog musten ur dem. Alla.

En vän hjälpte oss att ta hand om det som var kvar av Björkarna.

Det jag missat i min sorg för Björkarna uppenbarade sig.

Asken. Tidigare skymd hade han växt sig stor och stark. Asken.

Där stod han nu. Solitär. Asken.

Fortsätt läsa

Ylva Mattsson Westerlund


Ålnate – en textil inredningskollektion

Målet med det här projektet var att skapa en textil inredningskollektion till min systers nya hem, nu när hon, efter många år borta, är tillbaks i huset vid sjön.

Mönstret är inspirerat av sjön som en central del av vår svenska natur och det är en hyllning till den sjö som har spelat en sån viktig roll i min familjs historia.

Ett hus vid en sjö

Vi växte upp här, jag och mina systrar. Det gjorde också vår farfar, i det här huset, som hans pappa byggde. Vår farfar förälskade sig och uppvaktade vår farmor vid sjöns stränder. Hon lärde honom att måla och de båda målade sjön, om och om igen. Vår pappa lekte här när han var en liten pojke, i det här huset och vid den här sjön. Sjön är vår barndoms lekplats, scenen för så många av våra lekar och äventyr.

Fortsätt läsa