Möt de studerande

Genom åren har många fantastiska studenter utbildat sig på Formakademin. Här får du möjlighet att ta del av några av de tidigare studenternas ord om utbildningarna. Du får även en inblick i vad de jobbar med idag och kanske kan det inspirera dig till vad du skulle kunna arbeta med efter avslutad utbildning.

Johanna Törni

Mönsterdesign & grafiska tekniker

”Tänk att jag äntligen får göra det som jag drömt om sedan barnsben” konstaterar Johanna Törni, som studerar Mönsterdesign och grafiska tekniker under läsåret 20/21. ”Att under ett helt läsår få koncentrera sig på att utforska sin egen konstnärlighet och utvecklas genom att få testa olika trycktekniker är ett privilegium.”
Efter studierna önskar Johanna att få jobba inom design och inredning. ”Bredden på utbildningen är fantastisk och ger en bra språngbräda ut i konst- och karriärvärlden.”

@joartdesignochhantverk

Maria Hansdotter

Keramisk form & produktion

”Man ångrar bara det man aldrig provade” säger Maria Hansdotter, är en av våra studerande som började utbildningen Keramisk form och produktion hösten 2018. Efter avslutat kurs fortsatte hon på Designmodellör för att lära sig ännu mer. ”På Formakademin pågår en konstant utmaning och utveckling genom att vi provar nya saker.”

”Det finns en enorm kunskap att hämta från yrkesverksamma lärare med en lång erfarenhet inom keramisk produktion. Att studera ett uråldrigt hantverk och med det ge form år en tanke gör att jag väljer keramik varje dag.”

@HANSDOTTER.SE

Magnus Olsson
Designmodellör

Jag läste på Formakademin 2000-2002. Vi var andra kullen i designmodellörsutbildningen. Idag jobbar jag som formbestämmare/industridesigner.

Formakademin var min första inblick in till designvärlden. Det var tack vare skolan som jag fick möjligheten att genomföra praktik på platser som vidareutvecklade mig och gjorde att jag förstod yrket och vad jag ville syssla med i framtiden.

Formakademin är unikt i det avseendet att man på ett grundligt sätt får möjligheten att träna sin formkänsla, praktisera det i verkliga sammanhang och på så vis skapa en större förståelse över modellörens roll i yrkeslivet.

+46(0)73 92 33 567
magnus@myra.se
Myra Industriell Design AB
Glasbruksgatan 40
S-116 20 Stockholm

Mattias Rustan
Keramisk form & produktion

Jag läste åren 1998-2000 på Keramisk form och produktion, en tvåårig utbildning. Idag arbetar jag delvis på Stora Coop, men driver även mitt eget företag där jag tillverkar och säljer min keramik.

Jag bor i hus där jag har både min verkstad och butik. På kvällarna driver jag kursverksamhet på och på somrarna har jag också en sommarbutik. Den driver jag med 15 andra konsthantverkare. För mig passar det att både jobba med ett ”vanligt jobb” och köra min verksamhet. Jag jobbar 100% på båda jobben men trivs med det. 

Före Formakademin så gick jag två år på folkhögskola estetisk linje. Mina fyra utbildningsår har betytt väldigt mycket för mig. Eftersom de åren har format mig till den jag är i dag. Den stora kunskap, som jag skulle uttrycka det, finns ingen annanstans än i Lidköping på Formakademin. Eftersom den faktiskt kommer från Rörstrand och fabriken. Jag skulle när som helst göra om den resan och rekommenderar därför varmt alla att utbilda sig på Formakademin! 

Om man vill besöka mig så finns jag på Facebook: Mattias Rustan Keramik.

student på formakademin mönsterdesign och grafiska tekniker

Ida Vikfors
Mönsterdesign & grafiska tekniker

Jag läste på Mönsterdesign & grafiska tekniker på Formakademin 2012-2013. Senare läste jag även ett fördjupningsår 2013-2014. Idag driver jag eget företag inom formgivning vid sidan av ett deltidsjobb.

Formakademin har betytt jättemycket för mig! Dels var det där jag utvecklade mitt formspråk och insåg mina styrkor och svagheter. Utbildningen formade mig väldigt mycket och jag fick ta del av kunskap som gjorde att jag vågade börja på egen hand efteråt.

Det bästa med Formakademin är först och främst lärarna. De är oerhört skickliga och inspirerande. Dessutom är de engagerade på ett sätt som många andra inte är.

Något annat som jag uppskattat med utbildningen är att man får lov att arbeta fritt men med tydliga riktlinjer, vilket gör att man vågar testa nya tekniker och material.

Sist men inte minst skulle jag säga att utrymmena och den utrustning som finns där också är något av det bästa med Formakademin. Det gör att man inte känner några begränsningar över vad som går att skapa. 

040 844 9309 (FIN)
076 871 92 54 (SWE)

Melanie Baker Hörnstedt
Keramisk form & produktion

Jag läste på Formakademin, som då hette Keramikskolan, mellan åren 1999-2001. Det var keramikutbildningen jag studerade, vilket motsvarar dagens utbildning Keramisk form & produktion.

Min utbildning på Formakademin har lett till att jag idag kan jobba som heltid som keramiker. Dessutom har jag fått med mig ett gediget hantverkskunnande. Så som kunskaper inom både drejning gips och glasyr.

Med kunskap kommer frihet och det är något jag värdesätter högt. Jag kan göra det mesta själv, vill jag ha en viss glasyr eller en stor kruka så kan jag åstadkomma det. Alla behöver inte tycka om det jag gör men ingen behöver ifrågasätta min kunskap. Den är jag stolt över.

Lärarna som jobbade under mina år finns kvar än idag och även om det är nästan 20 år sedan så har jag fortfarande med mig deras råd och kunskaper när jag arbetar. Dessutom kan jag ibland kontakta dem för att få råd, något som verkligen kan behövas i detta yrke.

Det som för mig gör skolan så unik är all kunskap som går långt tillbaka med verksamma konstnärer och hantverkare. Det är inget som kan mätas med många andra skolor. Det kommer kunskap från industrin till den egna studio keramikern. Idag när jag säger att jag gått på Formakademien och nämner mina lärare är jag stolt. Nästan mallig.

www.melanieceramist.com

Stephanie Sjödin
Designmodellör

Jag läste på Formakademin under åren 2014 – 2016, på utbildningen Designmodellör. Idag är jag fastanställd rekvisitör på Kungliga Operan i Stockholm.

När jag började plugga på Formakademin kände jag att jag hade hamnat helt rätt, så skolan och utbildningen har betytt mycket för mig. Det är en liten och intim skola som erbjuder stora möjligheter.

Jag fick fin stöttning och hjälp från skolans lärare, inte bara när det gällde skolarbete, utan även när det kom till frågar om branschen, arbetslivet, lön och allt däremellan. Jag tycker verkligen att Formakademin erbjuder både kompetenta lärare och intressanta gästlärare!

Utbildning på Formakademin ger stor materialkännedom, möjligheter att testa på olika arbetssätt och tekniker under tiden du studerar och frihet att utvecklas.

De olika praktikperioderna är guld värda, det är viktigt att få hjälp att få in en fot i en annars snäv bransch. Praktikerna tillsammans med egenvalda projekt under år två gav mig möjligheten att välja vilken riktning jag ville fortsätta utvecklas inom. För min del innebar det praktikplatser på Backa Teater, Göteborgsoperan och Crazy Pictures.

Min klass fick också chansen att arbeta med ett med skarpt projekt tillsammans och faktiskt leverera en färdig produkt till kund.

stephaniesjodin.weebly.com